Служба за исхрану
При планирању исхране деце предшколска установа узима у обзир:
- узраст деце;
- број деце одређене узрасне групе;
- дужина боравка деце у установи;
- енергетске и нутритивне потребе деце.
Промоција „Правилне исхране“ и активности на унапређивању исхране су такође саставни део рада централне кухиње.
Одвијање процеса припремања хране у здравствено-безбедоносном смислу је под сталним надзором инспекција. Установа је са ЗЗЈЗ у склопила уговор о контроли хигијенског стања и микробиолошке исправности хране и намирница.
У централној и дистрибутувним кухињама имплементиран је HACCP систем (обезбеђивање здравствено безбедног производа намењеног деци).
У кухињи се дневно припреми и дистрибуира:
- око 1100 оброка за децу целодневног боравка;
- око 100 оброка за децу полудневног боравка.
Такође, у централној кухињи се припремају оброци за децу која су због здравственог стања по препоруци педијатра на посебном режиму исхране.
Планирање исхране
Планирање исхране подразумева израду јеловника за 7 дана, који задовољава принципе правилне исхране:
- препоручену енергетску и нутритивну вредност оброка;
- број дневних оброка (зависно од дужине боравка деце у установи), препоручену процентуалну заступљеност у односу на укупни дневни оброк;
- заступљеност биолошки вредних намирница из свих група, у зависности од годишњег доба.