Служба за исхрану

При планирању исхране деце предшколска установа узима у обзир:

  • узраст деце;
  • број деце одређене узрасне групе;
  • дужина боравка деце у установи;
  • енергетске и нутритивне потребе деце.

Промоција „Правилне исхране“ и активности на унапређивању исхране су такође саставни део рада централне кухиње.

Одвијање процеса припремања хране у здравствено-безбедоносном смислу је под сталним надзором инспекција. Установа је са ЗЗЈЗ у склопила уговор о контроли хигијенског стања и микробиолошке исправности хране и намирница.

У централној и дистрибутувним кухињама имплементиран је HACCP систем (обезбеђивање здравствено безбедног производа намењеног деци).

У кухињи се дневно припреми и дистрибуира:

  • око 1100 оброка за децу целодневног боравка;
  • око 100 оброка за децу полудневног боравка.

Такође, у централној кухињи се припремају оброци за децу која су због здравственог стања по препоруци педијатра на посебном режиму исхране.

Планирање исхране

Планирање исхране подразумева израду јеловника за 7 дана, који задовољава принципе правилне исхране:

  • препоручену енергетску и нутритивну вредност оброка;
  • број дневних оброка (зависно од дужине боравка деце у установи), препоручену процентуалну заступљеност у односу на укупни дневни оброк;
  • заступљеност биолошки вредних намирница из свих група, у зависности од годишњег доба.